lauantai 3. maaliskuuta 2012

Porkkanaleipä ja teeleivät

Ja välillä taas jotain terveellisempää.....


Olen pyrkinyt leipomaan mahdollisimman paljon erilaisia leipiä, niin maultaan kuin ulkomuodoltaankin, koska se tuo vaihtelua ruokailuhetkiin ja leipoessakin saa haastaa itsensä eikä kangistu samoihin helppoihin ja vanhoihin kaavoihin. Netistä, blogeista ja joistakin lehdistä löytyy todella paljon monipuolisia gluteenittomia leipäohjeita ja nykyään, kun keskuudessamme on yhä useampia karppaajia, voivat hekin hyödyntää ruokavaliossaan gluteenittomia eli viljattomia leipiä.
        Tällä kertaa esittelen teille leipomani porkkanaleivän (oikealla kuvassa) ja teeleivät, jotka tosiaan sopisivat kaveriksi teehetkille, jos sellaista harrastaa, tai sitten muuten vaan syötäviksi esimerkiksi välipalana.


Ohje porkkanaleipään:

3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 rkl psylliumkuorijauhetta
1 tl suolaa
1-2 munaa
2 dl porkkanaraastetta
1,5 dl tattarijauhoja
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Liuota hiiva haaleaan maitoon, lisää psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää suola, muna ja porkkanaraaste. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimella 5 minuuttia. Kaada taikina hyvin voideltuun vuokaan (n. 1.5 litran). Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Porkkanaleivästä tulee mehevää syötävää johtuen siihen laitettavasta porkkanasta ja, siksi gluteenittomissa leivissä kannattaa hyödyntää sitä. Lisäksi porkkanassa on vielä se hyvä puoli, että se ei lisää leipien kalorimäärää, toisin kuin juusto (esim. sämpylöissä) ja peruna (esim. rieskoissa). Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja uskallan väittää, että tämä maistuu myös ei-keliaakikoille:)

Laitan jossain vaiheessa kokonaan oman päivityksen teeleiville, koska niitäkin voi tehdä monella tavalla ja haluaisin esitellä kaksi tapaa, joista minä pidän. Ja sitä paitsi, en nyt löytänyt niiden ohjetta. Haittaaks se?





2 kommenttia:

  1. Ihmisiä pitäisi tosiaan kannustaa tekemään itse myös leipää, jolloin lisäaineidenkin määrä vähenisi hurjasti. Kiitos kivasta /(kivoista) resepteistä.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta, puhut asiaa! Ja itse tehty leipä on uskomattoman hyvää. Mukavaa, että pidät leipomuksistani:)

    VastaaPoista