sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Oman maun leivät


Itseleivottu, tuore leipä on melkeinpä parasta suuhunpantavaa mitä tiedän. Sen tuoksu lämmittää koko kodin ja saa makunystyrät heräämään ja valpastumaan, niitä odottaa jotain laadukasta....:) Gluteenittomat kaupasta ostetut leivät eivät ole aina maultaan kympinarvoisia, vaikkakin niiden laatu ja määrä ovat parantuneet huimasti kuluneiden 20 vuoden aikana, mutta eivät ne silti korvaa itsetehtyjä sämpylöitä. Ja uskon, että tämä koskee muitakin kuin keliaakikoita. Pyrin leipomaan leipiä ja sämpylöitä niin usein kuin mahdollista ja tämä resepti on minun itseni luoma, joka sisältää myös (puhdasta) kauraa.
Tässä ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl psylliumia
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl ruokaöljyä/erikoisrypsiöljyä
3 1/2 dl Gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
1 1/2 dl Luontaisesti gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl tattarijauhoja
(3/4 dl kermaviiliä)

Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon psyllium. Anna psylliumin turvota hetken aikaa ja lisää sitten joukkoon suola, öljy ja jauhot sekä kaurahiutaleet. Vaivaa taikina kunnolla ja muotoile siitä sämpylöitä kostutetuin käsin/lusikan avulla. Anna sämpylöiden kohota n. 30 minuuttia ja paista 225 asteessa n. 25 minuuttia.


Uunituoreet sämpylät jäähtymässä.

Taikina on ennen uuniin laittoa varsin löysää, mutta sitä ei kannata pelästyä, koska se kuuluu asiaan/tähän reseptiin:) Lopputuloksena on kuitenkin maukkaat sämpylät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti