perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vadelma-macaronit


"Aikuinen nainen mä oon...." laulaa Paula Koivuniemi ja tänään 8.3. juhlitaan naistenpäivää. HEMMOTTELUNTÄYTEISTÄ NAISTENPÄIVÄÄ siis kaikille naisille, niin nuorille kuin aikuisillekin :D Macaron-leivokset ovat yksi hyvä vaihtoehto ylelliseen herkutteluun, mikä menee kyllä varsin nopeasti ylettömäksi, kun tuntee macaronin sulavan kielelle. Tällä kertaa muistin vanhentaa kananmunia huoneenlämmössä yön yli, joten macaronien rakenteesta tuli parempi, kuohkeampi. Olen tehnyt kuvassa olevat leivokset ystävieni kanssa viettämiini pikkujouluihin ja eräs ystäväni oli yllättynyt, kun sanoin niiden olevan oman käden jälkeä. Hän luuli, että ne oli ostettu kaupasta :D Eli nyt siis leivosten maku ja myös ulkonäkö olivat kohdillaan. Ohjeen olen ottanut blogista Yummy Baker ja tässä se on:

2 munan valkuaista (vanhennettuja)
2 rkl sokeria
140 g tomusokeria (2 dl+1 rkl)
70 g mantelijauhoa
punaista elintarvikeväriä

Vadelmatäyte:
(tee 2xsena)
1 dl vadelmia
1,5 dl mascarponea
2 rkl sokeria

1. Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon, päällystä kelmulla ja vanheta yksi vuorokausi huoneenlämmössä.
2. Vaahdota munan valkuaisia kulhossa, kunnes alkaa muodostua valkoista vaahtoa. Lisää sokeri ja vaahdota marengiksi. Varo ylivatkaamista. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin, mutta muodostuneet huiput ovat vielä pehmeitä ja kiiltäviä.
3. Siivilöi mantelijauhot ja tomusokeri toiseen kulhoon ja sekoita keskenään.
4. Pyöräytä kerran lastalla marenkivaahtoa, jotta suurimmat ilmakuplat hajoavat ja lisää tässä vaiheessa väriaine. Älä käytä enää vatkainta.
5. Lisää sitten marenkivaahtoon kuivat aineet kolmessa osassa ja sekoita ne nuolijalla varovasti keskenään. Sekoitus on kriittinen vaihe. Taikina ei saa jäädä liian paksuksi, mutta liiallinen sekoitus tekee siitä löysää. Taikina on sopivaa silloin, kun massa on tasaista ja tippuu hitaasti lastasta. Massan pintaan viilletty viiva tulisi hävitä noin 30 sekunnissa. Sen pitäisi olla siis hieman valuvaa.
6. Kun taikina on valmista, siirrä se pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle pyöreitä macaroneja.
7. Kopauta sitten peltiä pari kertaa pöytää vasten, jotta ylimääräiset ilmakuplat hajoavat. Anna leivosten kovettua pellillä 30 minuuttia. Voit tarkistaa kovettumisen kokeilemalla sormen päällä macaronin pintaa. Pinta on sopivan kovettunut, kun sormenpäähän ei jää taikinaa kiinni. Kovettuminen/kuivuminen takaa sen, että macaroneihin muodostuu kaunis pitsijalka.
8. Paista 150 asteessa noin 13 minuuttia. Ensimmäisten minuuttien aikana macaroneihin pitäisi alkaa muodostumaan jalka eli pitsireunus. Jäähdytä ja täytä macaronit.
9. Valmista täyte sekoittamalla vain aineet keskenään. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
10. Macaronien kuoret säilyvät kuivassa noin viikon ja pakkasessa pidempään. Täytettyinä ei kauhean kauaa.

                                                                   Macaron-kuoria


2 kommenttia: