torstai 29. elokuuta 2013

Terveellinen omenapiirakka


Olen viettänyt nyt parin viikon ajan lomaa kesätöiden jälkeen, koska aloitan vasta syyskuussa PT-opintoni ja eilen rupesi kovasti tekemään mieli leipoa jotakin. Viikonloppuna on huvillakauden päättäjäisten juhlintaa, mikä tietää paljon herkkuja ja hyvää tunnelmaa, joten päätin tehdä nyt jotain kevyttä. Löysin The good morning nimisestä blogista juuri tarkoitukseeni sopivan ohjeen. Meillä on myös pihalla omenapuita, joten pääsin samalla hyödyntämään luonnon antimia. Ja mikä sen syksyisempää kuin omenapiirakka!! Tässä ohjeessa ei ole käytetty lainkaan rasvaa eikä sokeria. Makeutusaineena on käytetty Steviaa, mutta jätin sen pois, enkä laittanut tilalle mitään. Siltikään piirakasta ei tullut mauton! Heraproteiinijauheen korvasin hasselpähkinäjauheella, ja mielestäni sekin toimi erinomaisesti. Olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Leivoin piirakan eilen ja tänä aamuna söin viimeisen palan hyvällä omallatunnolla aamupalaksi, piirakka maistui siis muillekin :D Ohje tulee tässä:

2,5 dl kaurahiutaleita
2 scoopia (60 g) vaniljan makuista heraproteiinijauhetta (korvasin hasselpähkinäjauheella)
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
(1/2 dl makeutusta esim. Canderellen Stevia Green)

4 munanvalkuaista
2 muussattua banaania
1/2 dl vettä
1/2 dl maitorahkaa tai luonnonjogurttia

3 omenaa

1. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja märät aineet keskenään erillisessä kulhossa.
3. Kaada märät aineet kuivien joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina öljyllä voideltuun piirakkavuokaan.
4. Pese ja pilko omenat. Paista omenoita pannulla öljytilkassa, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä pintaan.
5. Asettele omenat piirakan päälle ja ripottele halutessasi kanelia. Laita vuoka uuniin ja paista noin 30 minuuttia.

                                         Piirakkapohja ennen uunia ja omppuja.

                                          Omput saamassa väriä pintaan.

                                          Valmis uuniin mentäväksi!


Ja valmis piirakka nautittavaksi!! Tein omatekoisen "vaniljakastikkeen" jogurtista, maitorahkasta, kananmunasta, tilkasta vanilja-aromia sekä vaniljasokerista. Mutta sen kanssa pitää tietysti pysyä kohtuudessa, ettei terveellisyys ole tipotiessään ;)

3 kommenttia:

  1. Ihana blogi!! Sait itselles lukijan. :) Oon ite vast muuttan Vaasaan, eikä vielä ole työpaikkaa rahottamaan leipomiset, mut sillä aikaa voi uppoutuu sun tekemiin herkkuihin.. XD Musta on hienoo kuinka sie onnistut näpäyttämään niitä ihmisiä kasvoille, jotka ajattelee ettei muka gluteenittomat leivonnaiset onnistu. (Vaikka välillä ne onnistuu paremmin kuin vehnälliset ;) )

    VastaaPoista
  2. Hei! Kirjoitit todella sydäntäni lämmittävän kommentin, kiitos! :D Gluteenittomaan leivontaan liittyy paljon epävarmuutta ja toki on tiettyjä asioita, mitkä pitää ottaa huomioon gluteenittomasti leivottaessa, mutta useimmiten yritys palkitaan :D Iso miinus on se, että gluteenittomat jauhot maksavat reilusti enemmän kuin tavalliset. Mutta kyllä se on joka pennin arvoista! Kävin kurkkaamassa blogiisi, joka näytti erittäin tyylikkäältä. Voit olla varma, että käyn siellä jatkossakin :D Kirjoitit niin hauskasti Vaasasta, toivottavasti olet kotiutunut hyvin! :)

    VastaaPoista
  3. Tässä yritän parhaani. :) ja kyllä niitä leipomuksia alkaa sadella kunhan nyt vaan sen työn saisin jostain taiottua :D Hyvä muuttaa sieltä, missä puhuttiin enemmän venäjää kuin ruotsia kuntaan, jossa ilman ruotsia kelpaa käytännössä siivoojaksi XD Ja joo ne on aivan liian kalliit ne jauhot, mut toisaalta ite oon huomannu et esimerkiksi sokeripohjasta tulee huomattavasti parempi, jos sen tekee gluteenittomana. Se on kuohkeempi. :)

    VastaaPoista