perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vadelma-macaronit


"Aikuinen nainen mä oon...." laulaa Paula Koivuniemi ja tänään 8.3. juhlitaan naistenpäivää. HEMMOTTELUNTÄYTEISTÄ NAISTENPÄIVÄÄ siis kaikille naisille, niin nuorille kuin aikuisillekin :D Macaron-leivokset ovat yksi hyvä vaihtoehto ylelliseen herkutteluun, mikä menee kyllä varsin nopeasti ylettömäksi, kun tuntee macaronin sulavan kielelle. Tällä kertaa muistin vanhentaa kananmunia huoneenlämmössä yön yli, joten macaronien rakenteesta tuli parempi, kuohkeampi. Olen tehnyt kuvassa olevat leivokset ystävieni kanssa viettämiini pikkujouluihin ja eräs ystäväni oli yllättynyt, kun sanoin niiden olevan oman käden jälkeä. Hän luuli, että ne oli ostettu kaupasta :D Eli nyt siis leivosten maku ja myös ulkonäkö olivat kohdillaan. Ohjeen olen ottanut blogista Yummy Baker ja tässä se on:

2 munan valkuaista (vanhennettuja)
2 rkl sokeria
140 g tomusokeria (2 dl+1 rkl)
70 g mantelijauhoa
punaista elintarvikeväriä

Vadelmatäyte:
(tee 2xsena)
1 dl vadelmia
1,5 dl mascarponea
2 rkl sokeria

1. Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon, päällystä kelmulla ja vanheta yksi vuorokausi huoneenlämmössä.
2. Vaahdota munan valkuaisia kulhossa, kunnes alkaa muodostua valkoista vaahtoa. Lisää sokeri ja vaahdota marengiksi. Varo ylivatkaamista. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin, mutta muodostuneet huiput ovat vielä pehmeitä ja kiiltäviä.
3. Siivilöi mantelijauhot ja tomusokeri toiseen kulhoon ja sekoita keskenään.
4. Pyöräytä kerran lastalla marenkivaahtoa, jotta suurimmat ilmakuplat hajoavat ja lisää tässä vaiheessa väriaine. Älä käytä enää vatkainta.
5. Lisää sitten marenkivaahtoon kuivat aineet kolmessa osassa ja sekoita ne nuolijalla varovasti keskenään. Sekoitus on kriittinen vaihe. Taikina ei saa jäädä liian paksuksi, mutta liiallinen sekoitus tekee siitä löysää. Taikina on sopivaa silloin, kun massa on tasaista ja tippuu hitaasti lastasta. Massan pintaan viilletty viiva tulisi hävitä noin 30 sekunnissa. Sen pitäisi olla siis hieman valuvaa.
6. Kun taikina on valmista, siirrä se pursotinpussiin ja pursota pellille leivinpaperin päälle pyöreitä macaroneja.
7. Kopauta sitten peltiä pari kertaa pöytää vasten, jotta ylimääräiset ilmakuplat hajoavat. Anna leivosten kovettua pellillä 30 minuuttia. Voit tarkistaa kovettumisen kokeilemalla sormen päällä macaronin pintaa. Pinta on sopivan kovettunut, kun sormenpäähän ei jää taikinaa kiinni. Kovettuminen/kuivuminen takaa sen, että macaroneihin muodostuu kaunis pitsijalka.
8. Paista 150 asteessa noin 13 minuuttia. Ensimmäisten minuuttien aikana macaroneihin pitäisi alkaa muodostumaan jalka eli pitsireunus. Jäähdytä ja täytä macaronit.
9. Valmista täyte sekoittamalla vain aineet keskenään. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
10. Macaronien kuoret säilyvät kuivassa noin viikon ja pakkasessa pidempään. Täytettyinä ei kauhean kauaa.

                                                                   Macaron-kuoria


perjantai 14. helmikuuta 2014

Sydämellistä ystävänpäivää!


Tänään on taas se päivä vuodesta, kun hukutetaan ystävät lahjoihin ja herkkuihin :D Se päivä, kun osoitetaan, kuinka tärkeitä he ovat ja, kuinka suuri merkitys heillä on. Ei todellakaan pidä ottaa itsestään selvyytenä ihmisiä, jotka kulkevat rinnallasi whatever happen. Minulle ystävyys merkitsee aitoa välittämistä toisen hyvinvoinnista ja avun tarjoamista, silloin kun toinen sitä tuntuu tarvitsevan. Ja yhtä paljon kuin se, miten ystäväni kohtelevat minua, minulle merkitsee se, kuinka paljon voin olla läsnä heidän elämässään ja tukea heitä. Ystävyyden arvon ymmärtää koko ajan paremmin, ja sen, ettei se määrä vaan se laatu. Se ratkaisee.

Tämän kakun ohjeen otin Mantan kyökistä ja tein tällä kertaa kuuden munan kakkupohjan. Pohja onnistui erinomaisesti, onneksi maltoin ottaa sen pois uunista tarpeeksi ajoissa, ettei siitä tullut kuivaa. Tässä ohje:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
4. Paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia.

                                                    Kakkupohja

             Täyte nro 1: 1/2 banaani, sulatettua maitosuklaata, 1/2 dl tomusokeria, minivaahtokarkkeja.

                Täyte nro 2: Äidin tekemää suussasulavaa vadelmahilloa, kermavaahtoa ja keksinmuruja.

                       Ja vielä kakun päälle suklaakuorrutetta voista, kaakaojauheesta ja tomusokerista.

                                                   Ystävälle pala kakkua! <3 Toisenkin saa ;)


                                    Viettäkää antoisa päivä ystävien kanssa, heitä hemmotellen! <3

maanantai 3. helmikuuta 2014

Juustokakku

Tämä resepti on aarteeni! Olen tehnyt tätä juustokakkua jo muutamaan otteeseen, mutta vasta viime viikonloppuna tehtyäni sain otettua kuvia herkusta ja näin ollen resepti menee samantien jakoon. En valitettavasti mitenkään muista, mistä tämän ohjeen olen saanut, mutta itse en siitä kunniaa voi ottaa. Sen sijaan syvät onnittelut sille, joka on tämän luonut. Taivaallista juustokakkua!!


Tästä saatu palaute syöjiltä on joka kerta ollut nimenomaan taivaallista. Ja luotan arvostelijoihini, koska heidän joukossaan on myös perheenjäseniäni ja he uskaltavat aivan sata varmasti olla rehellisiä :D Ja se on nimenomaan hyvä juttu, että ihmiset sanovat oikeasti, mitä leipomuksista pitävät, koska eihän leipuri muuten kehity. Ja silloin syöjät myös säästyvät jatkossa niiltä "pahoilta" syötäviltä eli rehellisyys on myös heidän parhaakseen ;) Tämä on tästä lähtien luottoreseptini, koska se ei ole kertaakaan pettänyt minua. Pohjana ohjeessa käytetään digestive-keksejä, mutta tällä kertaa laitoin kaurakeksejä. Ja täytyy sanoa, että itse pidin kaurakeksi-pohjasta enemmän. Vaihtelu virkistää. Tässä ohje:

Pohja:
200 g gluteenittomia digestive-keksejä
150 g voita

Täyte:
600 g Philadelphia tuorejuustoa
250 g rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 dl maissitärkkelystä
3 kananmunaa
200 g valkosuklaata

Pinnalle:
2 dl mustikoita
sokeria

1. Murusta keksit ja sekoita ne pehmeän voin kanssa.
2. Taputtele taikina irtopohjavuokaan 24 cm leivinpaperin päälle.
3. Vatkaa juusto ja rahka sekaisin, lisää sokerit ja maissitärkkelys. Lisää munat yksitellen ja valkosuklaamuruset. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele mustikat ja hivenen sokeria pinnalle.
4. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia ja ota sitten lämmöt pois.
5. Anna kakun paistua uunin jälkilämmössä noin 30-40 minuuttia.
6. Jäähdytä.
7. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile vasta seuraavana päivänä!

                                  Juustokakun kaurakeksi-pohja, juustotäyte ja mustikat valmiina.

                                                                           Uuniin!!

                                                    Mmmm, koska saa aloittaa syömisen....?


Ja vielä tämän juustokakun yksi hyvä puoli: Ei liivatelehtiä!! :D Nauttikaa!

perjantai 24. tammikuuta 2014

Rommirusina-konvehdit


Vielä konvehti-reseptejä luvassa! Vaikka itselleni tulee konvehdeista lähinnä joulunaika mieleen, niin kyllähän nämä ovat erinomaisia pikkuherkkuja tai lahjoja ajasta riippumatta. Pianhan tulee ystävänpäivä.... Reseptin löysin taas Päivi Saaren ja Margot Vareliuksen Karkkikirjasta. Käytin näihin sellaista rommi-aromia, minkä vuoksi rommi ei sitten varmaan maistunut niin vahvasti kuin olisi saanut. Tosin ensimmäinen satsi meni roskiin, kun laitoin kokonaisen pikkupullon sitä aromia (yksi pullo on todella pieni) ja sitten maistoin sitä, niin yök. Sitä oli ihan liikaa, ja vasta sitten älysin katsoa rommi-aromipakkauksesta ohjemääriä. Jos siis käytät aitoa rommia tai konjakkia, noudata tämän ohjeen määriä. Jos päädyt rommi-aromiin, noudata sen pakkauksessa mainittua määrää. Okei, tässä ohje:

1 dl rusinoita
1/2 dl sokeria
3 rkl vettä
3 rkl rommia tai konjakkia
100 g valmista mantelimassaa
170 g taloussuklaata (laitoin gluteenitonta maitosuklaata)
50 g valko-tai maitosuklaata

1. Keitä rusinoita, vettä ja sokeria, kunnes rusinat ovat pehmeitä. Lisää sitten alkoholi ja keitä vielä hetki. Anna seistä muutama tunti tai mielellään yön yli jääkaapissa peitettynä.
2. Jauha rusinaseos tehosekoittimessa ja lisää joukkoon mantelimassa. Jos seos tuntuu liian paksulta, voit lisätä tilkan alkoholia. Kun massa on tasaista, tee siitä nokareita leivinpaperin päälle ja laita pakastimeen kovettumaan.
3. Sulata ja temperoi taloussuklaa.
4. Muotoile rusinamassasta noin 1 cm x 2 cm palasia ja kasta ne suklaassa. Laita konvehdit kuivumaan esimerkiksi uuniritilän päälle.
5. Sulata vaalea suklaa, kasta haarukka siinä ja tee suklaaraitoja konvehtien päälle.



maanantai 20. tammikuuta 2014

Glögi-juustokakku

Halusin tehdä jouluksi jotain sellaista, minkä maku sopii täydellisesti jouluun. Perheemme rakastaa glögiä ja juustokakutkin ovat aina olleet hittejä herkkupöydässämme, joten päädyin yhdistämään nuo kaksi herkullista asiaa.


Oli kyllä vaikea valita, minkä reseptin tähän kakkuun valitsin, koska vaihtoehtoja löytyi monista eri blogeista ja sivustoista. Tämä ohje on osoitteesta www.makuja.fi. Maku oli täydellinen, niin glögimainen, aika makea. Olisi pitänyt tasoittaa kakun pinta paremmin ennen glögikiillettä, jotta siitä olisi tullut tasaisempi ja puhtaampi. Kiille valmistetaan vasta muutama tunti ennen tarjoilua ja sen kanssa tuli kiire, koska rupesin valmistamaan sitä jouluaattona klo:11.45 ja meillä on perinteenä katsoa joulurauhan julistus klo:12.00, joten pienellä sähläyksellä se valmistui, hyvä ettei mikään palanut, kun juoksin välillä olohuoneeseen katsomaan julistusta :D Tämä katosi ensimmäisenä parempiin suihin, joten voi olla, että tätä tehdään ensi joulunakin! Ohje tulee tässä:

Pohja:
200 g pipareita
75 g voita

Täyte:
1 dl sokeria
1 kananmuna
500 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl kanelia tai piparkakkumaustetta
2 rkl aitovaniljasokeria
6 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Päälle:
2 dl glögiä
3 liivatelehteä

1. Murskaa piparit ja sulata voi.
2. Laita irtopohjaisen (halkaisija 22-24 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi.
3. Sekoita murskatut piparit ja sulatettu voi keskenään ja painele seos kakkuvuoan pohjalle. Anna jäähtyä kunnolla.
4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa sokeri ja kananmuna keskenään kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita juustoa esim. haarukalla ja lisää se sitten muna-sokerivaahtoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen mausteet.
5. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kaada sulaneet liivatteet kermaan. Sekoita huolellisesti.
6. Yhdistä kermavaahto juustoseokseen.
7. Kaada täyte kakkuvuokaan piparipohjan päälle. Tasoita pinta nuolijalla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.
8. Valmista glögikiille muutama tunti ennen tarjoilua. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Sekoita liivatteet kuumaan glögiin. Anna glögin jäähtyä kunnolla! Kun neste on jäähtynyt, kaada se tasaisesti kakun päälle. Siirrä kakku taas jääkaappiin.
9. Poista kakun ympäriltä varovasti irtopohjavuoka. Siirrä valmis kakku tarjoiluastiaan ja koristele halutessasi kanelitangoilla ja kohmeisilla puolukoilla tai karpaloilla.



Tämän kakun tekeminen vaatii siis aikaa ja sisältää suhteellisen monta työvaihetta, mutta on ehdottomasti KAIKEN vaivan arvoista! Ja hyvänä puolena on se, ettei uunia tarvita! Kunhan muistaa aloittaa juustokakun tekemisen jo edellisenä päivänä, niin maku on simply the best!!

lauantai 18. tammikuuta 2014

Nissen suklaakierteet


Näiden herkkujen reseptin nappasin Päivi Saaren ja Margot Vareliuksen Karkkikirjasta. Siinä ne olivat nimellä Nissen suklaalaatat, mutta minusta ne näyttävät enemmän suklaakierteiltä, joten nimesin ne uudelleen :D Ohjeessa mainitaan koristelu manteleilla ja hasselpähkinöillä, mutta jätin koristelun pois, koska minusta se ei ollut tarpeellista. Ne ovat kauniita ilmankin.


Näissä käytettiin mantelimassaa ja pähkinävoita, joten makeus oli taattu. Suklaakuorrute päällä teki niistä ihanan rapeita haukattavia ;) Aikaa kannattaa varata, koska "taikinan" pitää antaa välillä kovettua jääkaapissa. Mutta, jos haluaa kokeilla jotain erilaista, suosittelen näitä. Tässä ohje:

200 g mantelimassaa
40 g pähkinävoita
160 g taloussuklaata
3/4 dl manteleita
1 1/4 dl hasselpähkinöitä
tomusokeria

1. Siivilöi tomusokeria leivinpaperin päälle.
2. Kaaviloi sitten mantelimassa leivinpaperille tomusokerin avulla ohueksi levyksi.
3. Sulata pähkinävoi vesihauteessa tai mikrossa pehmeäksi. Levitä se mantelimassalevylle.
4. Kääri levy leivinpaperin avulla rullaksi ja laita jääkaappiin kovettumaan.
5. Sulata suklaa temperoimismenetelmällä ja kasta kierteiden yläpuoli suklaassa.
6. Koristele puolet kierteistä manteleilla ja puolet hasselpähkinöillä.
7. Säilytä viileässä.

                                     Mantelimassa kaulittuna ja pähkinävoin levitys on käynnissä.

                                                         Mantelimassa rullalle käärittynä.

                                      Rullasta leikataan pieniä paloja, jotka kastetaan suklaaseen.

Jos tykkää makeasta ja haluaa yllättää vaikka tulevana ystävänpäivänä kaverin, ovat Nissen suklaakierteet siihen loistava vaihtoehto!

torstai 16. tammikuuta 2014

Porkkanalaatikko


Tein joulupöytäämme porkkanalaatikon itse ensimmäistä kertaa viime jouluna (v.2013) enkä ole muitakaan laatikoita koskaan tehnyt. Olen ollut siinä käsityksessä, että niitä on todella vaikeaa tehdä, mutta ainakin tämä sujui suhteellisen näppärästi. Pitää vain keittää porkkanoita riittävän pitkään, että ne ovat tarpeeksi pehmeitä, kun niitä alkaa muussata. Kun tämä oli syöty loppuun ja otimme pakastimesta valmislaatikon, huomasin ilokseni, että omani oli paljon parempaa ;) Ehkäpä ensi jouluna teen itse useammankin laatikon. Tämän ohjeen otin Vuohelan Herkun lehtisestä Erityisen hyvää pizzasta piirakkaan, kannattaa napata talteen ensi joulua varten (eihän siihen olekaan enää kuin melkein vuosi aikaa ;).

1 kg porkkanoita
1,5 dl kermaa
0,75 dl Farina karkeaa riisijauhoa
1 dl porkkanoiden keitinlientä
1 tl suolaa

1. Keitä kuoritut porkkanat vedessä kypsiksi ja soseuta.
2. Lisää kerma, jauhot ja liemi. Mausta suolalla.
3. Kypsennä voidellussa vuoassa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.

                                                    Keitetyt ja soseutetut porkkanat.

Pakko laittaa vielä lopuksi joulutunnelma kuvia!


                                                   Suolaisia ruokia.

                                                    Herkkupöydän antimia :D

Tässä vielä hetken palattiin jouluun, vaikka itse voisin kyllä palata vielä vaikka viikoksi joulupöytään, en vain saa siitä tarpeekseni! :D Mukavaa viikonjatkoa kaikille!

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Karpalofudge


Jee nyt kuvien lataus toimii taas! Kuvatilani ei ole täynnä, vaikka ensiksi pelkäsin niin, joten koitin toista selainta ja se näköjään auttoi. Syvä helpotuksen huokaus. Nyt tulee urakalla reseptejä, niitä on nimittäin kertynyt, joten toivotaan, ettei enää tulee mitään ongelmia.

Löysin karpalofudgen ohjeen blogista nimeltä Peggyn pieni punainen keittiö ja päätin samantien, että siitä tulee yksi joululahjasuklaista! Juuri se kinuskin makeus ja karpaloiden kirpeys koukuttavat tässä reseptissä ja taisinkin syödä niitä myös itse aika paljon ;) Laitoin karpaloita hieman enemmän kuin ohjeessa oli. Näitä tehdessä oli myös pakko maistaa karpaloita valkosuklaalla, kun sitäkin oli kaapissa ja oli kyllä taivaallista! Tässä näiden herkkujen ohje:

2 dl vispikermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
100 g valkosuklaata
1/2 dl rouhittua hasselpähkinää
1 1/2 dl pehmeitä karpaloita

1. Rouhi suklaa.
2. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja siirappi. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon voi.
3. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes koostumus on kinuskimaista.
4. Voit testata seoksen sopivaa koostumusta tipauttamalla pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista. Ota kattila pois liedeltä.
5. Lisää suklaa seokseen, niin että se sulaa ja lisää lopuksi karpalot sekä hasselpähkinät. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 18 cm).
6. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se vasta sitten jääkaappiin jähmettymään.
7. Leikkaa jähmettynyt levy pieniksi neliöiksi tai haluamasi muotoisiksi pieniksi paloiksi.
8. Tarjoile ja herkuttele! Säilytä jääkaapissa!

                                            Kovettunut levy leikattavana ja yksi pala jo maistettu.....

                                                    Valmiina nautiskeluun.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Ongelmia kuvien kanssa

Hei!


Kuten otsikkokin jo paljastaa, minulla on ollut ongelmia blogini kuvien kanssa. En saa ladattua niitä postauksiini! Joskus ennenkin on ollut jotain häikkää, mutta silloin tilanne on aina parin päivän päästä korjaantunut itsestään. Nyt tämä onneton tilanne on jatkunut jo pidempään.... Tämä tekee minut kohta hulluksi, koska minulla on ihanien suklaanamien, vadelma-macaronien, porkkanawhoopieiden, glögijuustokakun ja muiden herkullisten leivonnaisten reseptejä kuvineen odottamassa. Tekniikkataitoni ovat surkeimmasta päästä, mutta jotain on keksittävä ja pian! Jos jollain arvoisalla lukijalla on antaa neuvoja asian korjaamiseksi, otan avun kiitollisin mielin vastaan :D Yritän saada homman taas pian toimimaan!

lauantai 4. tammikuuta 2014

Piparien leivontaa


Jouluna leivoin piparkakkutalon, josta olenkin jo laittanut kuvia blogiini, mutta leivoin myös pipareita syötäväksi ja koristeltavaksi. Toki piparkakkutalokin tullaan syömään jossain vaiheessa! :D Tein myös ystävilleni järjestämiini pikkujouluihin pieniä piparimuffineja, jotka esittelen pian täällä blogissa. Piparien leivonnassa käytin apuna tomusokeria ja jauhoja ja se tosiaan helpotti niiden tekemistä. Leipoessani ajattelin, että eihän tämä olekaan niin vaikeaa tehdä pipareita gluteenittomasti. Viikko sitten leivoin tavallisia pipareita ja silloin huomasin eron selvästi. Tavallisten pipareiden teossa en edes ajatellut, että tarvitsisin jauhoja avukseni, mutta gluteenittomasti leivottaessa ne edesauttoivat hermojen säilymistä ;) Toinen asia, mikä auttoi säilyttämään maltin, vaikka välillä piti taikinan kaulitseminen aloittaa alusta, oli joulufiilis. Tämä postaus sisältää kuvia 2013 joulun piparkakkujen leivonnasta.

                                   Gluteenitonta piparkakkutaikinaa, suoraan kaupasta ostettuna ;)

                                                    Piparkakkutalon seiniä ja muita osia.

Piparkakkutalon koristeet. Niitä kannattaa varata reilusti, koska pieniä herkkuja napostellessa aika kuluu nopeammin seinien kuivumista odoteltaessa ;)

                                                    Toinen katoista koristeltu.

                                                    Valmis piparkakkutalo!