torstai 16. tammikuuta 2014

Porkkanalaatikko


Tein joulupöytäämme porkkanalaatikon itse ensimmäistä kertaa viime jouluna (v.2013) enkä ole muitakaan laatikoita koskaan tehnyt. Olen ollut siinä käsityksessä, että niitä on todella vaikeaa tehdä, mutta ainakin tämä sujui suhteellisen näppärästi. Pitää vain keittää porkkanoita riittävän pitkään, että ne ovat tarpeeksi pehmeitä, kun niitä alkaa muussata. Kun tämä oli syöty loppuun ja otimme pakastimesta valmislaatikon, huomasin ilokseni, että omani oli paljon parempaa ;) Ehkäpä ensi jouluna teen itse useammankin laatikon. Tämän ohjeen otin Vuohelan Herkun lehtisestä Erityisen hyvää pizzasta piirakkaan, kannattaa napata talteen ensi joulua varten (eihän siihen olekaan enää kuin melkein vuosi aikaa ;).

1 kg porkkanoita
1,5 dl kermaa
0,75 dl Farina karkeaa riisijauhoa
1 dl porkkanoiden keitinlientä
1 tl suolaa

1. Keitä kuoritut porkkanat vedessä kypsiksi ja soseuta.
2. Lisää kerma, jauhot ja liemi. Mausta suolalla.
3. Kypsennä voidellussa vuoassa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.

                                                    Keitetyt ja soseutetut porkkanat.

Pakko laittaa vielä lopuksi joulutunnelma kuvia!


                                                   Suolaisia ruokia.

                                                    Herkkupöydän antimia :D

Tässä vielä hetken palattiin jouluun, vaikka itse voisin kyllä palata vielä vaikka viikoksi joulupöytään, en vain saa siitä tarpeekseni! :D Mukavaa viikonjatkoa kaikille!

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Karpalofudge


Jee nyt kuvien lataus toimii taas! Kuvatilani ei ole täynnä, vaikka ensiksi pelkäsin niin, joten koitin toista selainta ja se näköjään auttoi. Syvä helpotuksen huokaus. Nyt tulee urakalla reseptejä, niitä on nimittäin kertynyt, joten toivotaan, ettei enää tulee mitään ongelmia.

Löysin karpalofudgen ohjeen blogista nimeltä Peggyn pieni punainen keittiö ja päätin samantien, että siitä tulee yksi joululahjasuklaista! Juuri se kinuskin makeus ja karpaloiden kirpeys koukuttavat tässä reseptissä ja taisinkin syödä niitä myös itse aika paljon ;) Laitoin karpaloita hieman enemmän kuin ohjeessa oli. Näitä tehdessä oli myös pakko maistaa karpaloita valkosuklaalla, kun sitäkin oli kaapissa ja oli kyllä taivaallista! Tässä näiden herkkujen ohje:

2 dl vispikermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
100 g valkosuklaata
1/2 dl rouhittua hasselpähkinää
1 1/2 dl pehmeitä karpaloita

1. Rouhi suklaa.
2. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja siirappi. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon voi.
3. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes koostumus on kinuskimaista.
4. Voit testata seoksen sopivaa koostumusta tipauttamalla pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista. Ota kattila pois liedeltä.
5. Lisää suklaa seokseen, niin että se sulaa ja lisää lopuksi karpalot sekä hasselpähkinät. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 18 cm).
6. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se vasta sitten jääkaappiin jähmettymään.
7. Leikkaa jähmettynyt levy pieniksi neliöiksi tai haluamasi muotoisiksi pieniksi paloiksi.
8. Tarjoile ja herkuttele! Säilytä jääkaapissa!

                                            Kovettunut levy leikattavana ja yksi pala jo maistettu.....

                                                    Valmiina nautiskeluun.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Ongelmia kuvien kanssa

Hei!


Kuten otsikkokin jo paljastaa, minulla on ollut ongelmia blogini kuvien kanssa. En saa ladattua niitä postauksiini! Joskus ennenkin on ollut jotain häikkää, mutta silloin tilanne on aina parin päivän päästä korjaantunut itsestään. Nyt tämä onneton tilanne on jatkunut jo pidempään.... Tämä tekee minut kohta hulluksi, koska minulla on ihanien suklaanamien, vadelma-macaronien, porkkanawhoopieiden, glögijuustokakun ja muiden herkullisten leivonnaisten reseptejä kuvineen odottamassa. Tekniikkataitoni ovat surkeimmasta päästä, mutta jotain on keksittävä ja pian! Jos jollain arvoisalla lukijalla on antaa neuvoja asian korjaamiseksi, otan avun kiitollisin mielin vastaan :D Yritän saada homman taas pian toimimaan!

lauantai 4. tammikuuta 2014

Piparien leivontaa


Jouluna leivoin piparkakkutalon, josta olenkin jo laittanut kuvia blogiini, mutta leivoin myös pipareita syötäväksi ja koristeltavaksi. Toki piparkakkutalokin tullaan syömään jossain vaiheessa! :D Tein myös ystävilleni järjestämiini pikkujouluihin pieniä piparimuffineja, jotka esittelen pian täällä blogissa. Piparien leivonnassa käytin apuna tomusokeria ja jauhoja ja se tosiaan helpotti niiden tekemistä. Leipoessani ajattelin, että eihän tämä olekaan niin vaikeaa tehdä pipareita gluteenittomasti. Viikko sitten leivoin tavallisia pipareita ja silloin huomasin eron selvästi. Tavallisten pipareiden teossa en edes ajatellut, että tarvitsisin jauhoja avukseni, mutta gluteenittomasti leivottaessa ne edesauttoivat hermojen säilymistä ;) Toinen asia, mikä auttoi säilyttämään maltin, vaikka välillä piti taikinan kaulitseminen aloittaa alusta, oli joulufiilis. Tämä postaus sisältää kuvia 2013 joulun piparkakkujen leivonnasta.

                                   Gluteenitonta piparkakkutaikinaa, suoraan kaupasta ostettuna ;)

                                                    Piparkakkutalon seiniä ja muita osia.

Piparkakkutalon koristeet. Niitä kannattaa varata reilusti, koska pieniä herkkuja napostellessa aika kuluu nopeammin seinien kuivumista odoteltaessa ;)

                                                    Toinen katoista koristeltu.

                                                    Valmis piparkakkutalo!




tiistai 31. joulukuuta 2013

Mahtavaa ja menestyksekästä uutta vuotta 2014!!


Kakulla lähtee uusi vuosi käyntiin, mutta tätä en syö itse, vaan tein sen isäpuoleni vanhemmille ja pikkusisaruksilleni, jotka viettävät uuden vuoden heidän kanssaan. Yleensä perheemme on yhdessä kotona herkkujen ja hyvän leffan keskellä juhlimassa vuodenvaihdetta, mutta tänä vuonna kaikki ovat enemmän omilla teillään. Vähän vaihtelua perinteisiin :D Herkut kuuluvat kyllä tähänkin uuteen vuoteen.... :D Haluan kiittää kaikkia lukijoitani, jotka seuraavat blogini toimintaa, KIITOS! Ja kiitos myös kaikista ihanista kommenteista, joita blogiin on kirjoiteltu, ne lämmittävät sydäntäni <3 Ensi vuonna leipominen taas jatkuu!! :D Nyt oikein hauskaa iltaa ja hyviä juhlia kaikille!

 
 
                                                               <3:llä Nora

tiistai 24. joulukuuta 2013

RAUHALLISTA JOULUA 2013!


Olen nyt viimeisen viikon aikana puuhaillut keittiössä monenlaisten herkkujen teossa. Olen tehnyt suklaa-joululahja-paketteja, järjestänyt pikkujoulut ystävilleni ja saanut taas vastata perheemme aattoherkkutarjoilusta, joten voisin sanoa, että olen muuttanut keittiöömme ;) Tänään on vielä pientä hienosäätöä ja herkkujen esille laittamista, sitten nautitaan! Odotan myös kaikkia suolaisia herkkuja, kinkkua, kalaa, laatikoita, rosollia....lista vain jatkuu :D Katson joulurauhan julistuksen Suomen Turusta, sitten saunotaan, syödään ja jaetaan lahjat....nyt vielä odottelua....

Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää joulua! Nauttikaa!

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Piparkakkutalo


Aloitin eilen gluteenittoman piparkakkutalon leipomisen ja tänään sain sen valmiiksi. Yritin muistella niitä virheitä, mitä tein viime vuonna piparikakkutalon kanssa ja nyt ainakin suunnittelin huolellisemmin. Hyvin suunniteltu työ on puoliksi tehty ;) Piirsin ensin paperille kaikki seinä-ja kattopalat. Käytin valmista piparkakkutaikinaa ja tomusokeria kaulimisen avuksi. Koristeina käytin Säästä&Punnitse -liikkeestä ostamiani värisorasuklaa-rakeita tai jotain sinnepäin :D Ja toffeesuklaa-irtokarkkeja aitana. Kaiken kaikkiaan tekeminen oli mielekästä eikä ollenkaan hermoja raastavaa, vaikka yksi möhläys kyllä tapahtui. Koristelin vahingossa toisen sivuseinän kattokoristeilla ja toisen kattopalan seinäkoristetyylillä, joten jouduin irrottamaan koristeet, koska muuten talosta olisi tullut kertakaikkisen vino. Mutta onnistuin mielestäni korjauksessa aika hyvin, koska valmiista talosta möhläystäni ei enää huomaa ;)




Nyt talo koristaa olohuonettamme piirongin päällä. Ja valkoinen tomusokerihuntu paljastaa pienet ja isot sormet, jotka yrittävät päästä murustamaan talosta palan omin luvin :D


perjantai 6. joulukuuta 2013

Mokkapalat

                        OIKEIN HYVÄÄ JA RAUHALLISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 6.12!


Tänään juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää, mikä on todella arvokasta. Silloin on syytä kunnon herkutteluun ja muihin juhlallisuuksiin. Nämä mokkapalat eivät korista itsenäisyyspäivän herkkupöytäämme, vaan leivoin ne jo muutama viikko sitten pikkuveljeni luokan joulumyyjäisiin, jonne minulta pyydettiin jotain gluteenitonta. Samalla tämä oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun mokkapaloja leivoin, uskokaa tai älkää. Mutta olen kyllä monet kerrat syönyt muiden tekemiä herkullisia mokkapaloja. Nonparelleja ei ollut, joten koristelu tapahtui hasselpähkinärouheella. Ohjeen otin Semperin pienestä vihkosesta Gluteeniton leivonta ja ruoanlaitto. Tässä se on:

Pohja:
2 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g sulatettua margariinia tai voita
1 1/2 dl maitoa
4 1/2 dl Semper Gluteenitonta tai Hienoa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Kuorrutus:
3 1/2 dl tomusokeria
50 g sulatettua margariinia tai voita
4 rkl kylmää, vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
Kookoshiutaleita tai nonparelleja tai hasselpähkinärouhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu rasva ja maito.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Sekoita tomusokeri sulatettuun, lämpimään rasvaan ja lisää muut ainekset. Levitä kuorrutus pohjan päälle ja ripottele pinnalle koristeluun valitsemaasi tuotetta.
5. Anna jäähtyä ja leikkaa levy neliöiksi.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Sormia, silmiä, muumioita....


Alright! Nyt tulee viimeinen halloween-päivitys ja sitten blogini siirtyy vihdoinkin jouluisempiin tunnelmiin! :D Hämähäkkimuffinssien, haamuleivosten ja lakritsisilmien lisäksi kattaukseen kuuluivat omar-karkeista tehdyt sormet,  banaanitoffeekarkeista väsätyt karkkisilmät sekä nakeista tehdyt muumiot. Muumionakit bongasin Decapitated, Herkkua kaikille aisteille -blogista. Juhlissa oli tarjolla myös Halloween-boolia vadelmamehusta ja sitruunalimskasta, jossa lillui jäädytetty käsi sekä suklaakaura-palloista muotoiltuja pökäleitä, kyllä, juuri niitä ;) Pöytäkoristeluun tein kärpäsiä rusinoista, joihin laitoin mantelilastut siiviksi. Valitettavasti kaikista näistä en ehtinyt ottaa kuvia, mutta laitan niiden ohjeet, joista kuvat ovat olemassa.

Omar-karkkisormet:
1. "Kuori" Omar-karkit ja laita ne mikronkestävään kulhoon. Lämmitä karkkeja mikrossa ensin vain hetken aikaa ja sitten hieman lisää. Karkkien on tarkoitus pehmetä vain sen verran, että niitä voi muotoilla.
2. Muotoile kahdesta karkista yksi sormi. Pyörittele niistä pitkuloita ja muotoile sormen muotoisiksi. Hammastikulla saa tehty poimuja sormen nivelen kohtaan, jolloin niistä tulee aidomman näköisiä.
3. Laita mantelilastu kynneksi. Itse "liimasin" ne kiinni sulatetulla suklaalla, mikä toimi ihan ok, mutta olisi parempi, jos suklaa olisi ollut valkosuklaata.
4. Laita sormen "katkaistuun" päähän nestemäistä punaista elintarvikeväriä.
5. Ja syödessä ole tarkka, mitä sormea puraiset! ;)

Karkkisilmät:
1. Osta valkoisia lumipallokarkkeja esim. irtokarkkilaarista. (Minun piti tyytyä banaanin värisiin, koska valkoiset olivat loppuneet).
2. Sulata hieman (noin 30 g) tummaa-tai maitosuklaata ja kasta karkista pieni osa sulaan suklaaseen. Laita suklaan päälle heti pallonomparelli.
3. Anna suklaan kovettua.

                                          Muumionakit

Muumionakit (nämä eivät olleet gluteenittomia):
1. Leikkaa lehtitaikinasta ohuita suikaleita ja kiepauta suikaleet nakkien ympärille.
2. Paista muumioita 225 asteessa noin 5-10 minuuttia, kullanruskeiksi. Anna niiden jäähtyä hyvin.
3. Tee majoneesilla silmät muumioille.

Uskon, että noita muumiota voi tehdä onnistuneesti gluteenittomina, pitääpä jossain vaiheessa kokeilla. Menee varmaan ensi vuoden puolelle se kokeilu. Mutta tässä siis tämän vuoden Halloween-saldo!

                                          Pikkulyhdyt on tehty appelsiineista.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Lakritsisilmät


Lakritsisilmät ovat muunnelma hillosilmistä, jotka ovat muuten aika jouluisia pikkuleipiä. Viime jouluna hillosilmät kuuluivat perheemme joulupöydän herkkukattaukseen, saa nähdä onko niitä tänäkin vuonna vai tuleeko paljon uusia ideoita tilalle ;) Lakritsisilmiä joulupöytään ei kuitenkaan tule, se on saletti! Näiden tummuuden vuoksi niitä tarjoiltiinkin Halloween-juhlissa. Ne olivat aika makeita, joten montaa ei ilman limsakulausta pysty kerralla syömään. Mutta suklaa ja lakritsi sopivat kyllä loistavasti yhteen. Tässä ohje:

250 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 1/2 dl Semperin hienoa jauhoseosta/sunnuntain vaaleaa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl psylliumia
1/2 tl ksantaania

Täytteeksi (laitetaan vasta paiston jälkeen):
Valkosuklaalevitettä
Lakritsikastiketta

1. Vatkaa rasva ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten.
2. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Tee taikinasta pieniä palloja leivinpaperoidulle pellille ja painele pallot hieman litteiksi (taikinan voi tarvittaessa antaa levätä jääkaapissa). Tee jokaiseen pikkuleipään kolo.
4. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
5. Laita jäähtyneiden leivosten koloihin valkosuklaalevitettä ja sen päälle lakritsijauhetta. Jos kolot ovat umpeutuneet paiston aikana, kaiva ne esiin veitsen ja lusikan avulla.

                                          Valkosuklaalevite koloissa valmiina.