maanantai 24. joulukuuta 2012
Dajm
Tänään on joulupäivä. Eilen oli rattoisa jouluaatto, johon kuului paljon naurua ja erinomaista ruokaa. Mennessäni nukkumaan vatsaani kyllä kivisti, koska en vain osaa lopettaa suklaansyöntiä ajoissa! :D Mutta se kuuluu jouluun, mikä onneksi on vain kerran vuodessa ;D Toivottavasti joulu on kaikkialla sujunut rauhallisesti ja onnellisesti! <3
Nyt esittelen teille dajmin teko-ohjeen, joka on todella helppo. Suklaat maistuvatkin ihan oikeilta dajmilta. Joten, jos siitä tykkää, niin ei muuta kuin kokeilemaan. Tämäkin ohje on otettu blogista Kyllä äiti tietää... Tässä se on:
50 g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vaaleaa siirappia
200 g maitosuklaata
1. Sekoita voi, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa. Sulata kaikki miedolla lämmöllä ja lisää sitten lämpöä, kunnes seos kiehuu, n. 25-30 minuuttia.
2. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen. Jos muodostuu "kuula", on liemi valmista. Muutoin jatka keittämistä.
3. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle pellille jäähtymään. Leikkaa levystä haluamasi kokoisia paloja ennen kuin se jähmettyy täysin. Anna palojen kovettua.
4. Sulata suklaa vesihauteessa.
5. Kasta palat sulaaan suklaaseen ja jäähdytä jääkaapissa.
6. Säilytä jääkaapissa!
Kattilassa voi, sokeri ja siirappi. Keittäminen alkaa....
Seos on juuri ruvennut kiehumaan.
Kiehuttuaan jonkun aikaa, siitä tulee kauniin kultaista....
Seos kaadettu jähmettymään.
Kovettuneet palaset odottavat kuorrutusta.
Kuorrutet dajm-palat kovettumassa.
Ja nyt on lupa syödä!
Nyt kaikki vain nauttimaan olostaan ja läheisistään! Dajm on hyvä tapa hemmotella ystäviään tai vaikka palkita itseään! Rauhallista joulupäivää ihan jokaiselle!
sunnuntai 23. joulukuuta 2012
Lumipallot (manteli-nougat-makeiset)
Ensimmäisenä tekemistäni joulumakeisista esittelyyn pääsee lumipallot! Nämä olivat todella hyviä, ja nougat-täyte niiden sisällä on mukava yllätys herkuttelijalle. Suosittelen kokeilemaan ja vielä ehtii yllättää ystävän näin joulunalla makoisalla paketilla. Kaupasta ostettu nougat-patukka saattaa sisältää vehnän jäämiä, joten sen voi korvata jollain muulla herkulla, kuten tavallisella suklaapalalla, jos niitä haluaa tarjoilla keliaakikoille! Tässä ohje, joka on otettu blogista Kyllä äiti tietää... ja se on kaksinkertaistettu:
500 g mantelimassaa
200 g nougat´a
400 g valkoista suklaata
1. Muotoile mantelimassasta palloja.
2. Tee teelusikan varrella palloon keskelle pieni syvennys. Laita sinne nougat-pala. Peitä reikä pyörittämällä palloa.
3. Laita täytetyt pallot jääkaappiin.
4. Sulata suklaa vesihauteessa.
5.Kasta pallot suklaaseen ja laita leivinpaperille.
6. Säilytä pallot jääkaapissa!
Pallojen pyörittelyä ja nougat-täytteiden laittoa!
Valmis pallo ulkoa....
ja sisältä!
Oikein hyvää ja lämpöistä joulua kaikille!!
lauantai 22. joulukuuta 2012
Joulumakeisia
Enää tämä päivä ja sitten koittaa se odotettu juhla! Joulu, ihan virallisesti! Ihan vielä en voi sanoa, että pitää tehdä vain viimeistelyt ennen aattoa, koska tänään huushollissamme tapahtuu kaikkein eniten. On siivoamista, kuusen koristelua, lahjojen paketointia ja mikä ihaninta, leipomista. Tänään valmistuvat kaikki joulupöytämme makeat herkut! :D
Tällä viikolla tein joulumakeisia lahjaksi ystävilleni ja muille tärkeille ihmisille. Paketit sisälsivät suklaata, lumipalloja (manteli-nougat-makeisia), kardemummatoffeeta, rocky roadseja ja daimia. Niiden tekeminen oli antoisaa, mutta aikaavievää, joten makeisten tekoon kannattaa varata reilusti aikaa. Lopussa huomasinkin, kun kello kääntyi illan puolelle ja paljon oli vielä tekemistä, ei pieniltä kommelluksilta vältytty ;) Laitan jokaisen makeisen ohjeen kuvineen blogiini huomisesta alkaen. Katsotaan, mikä niistä pääsee ensimmäiseksi esittelyyn! :D Tässä esimakua makeisista:
Daimit ja lumipallot!
Ystävien paketit valmistuksessa!
Kirjoitin runot jokaiseen pakettiin.
Tässä runoni, jonka kirjoitin kortteihin:
Lumihiutaleet maahan leijailee,
kuin syksyn lehdet ne maahan putoilee.
Värit eivät ole samat,
muttei niitä riitä kuvaamaan sanat.
Joskus on hyvä vain katsoa,
hetken aikaa yksin istua.
Ottaa vapaudekseen miettiä,
mikä itselle on tärkeintä.
Löytää itsensä ja antaa elämänsä
sulautua siihen, mihin se kuuluu.
Useimmilla on varaa valita, mihin asettuvat,
toisin kuin lumihiutaleilla,
jotka sulautuvat siihen,
mihin sattuvat päätymään.
maanantai 10. joulukuuta 2012
Piparkakkutalo
Enää kaksi viikkoa jouluaattoon....notkuviin herkkupöytiin....ihaniin lahjoihin....ja perheen läheisyyteen. Joulu on vuoden kohokohta, se kruunaa kaiken. Vaikka kulunut vuosi olisi ollut vaikea tai haasteellinen, joulu jotenkin kokoaa kaiken yhteen ja antaa lämpöä niille, jotka sen ottavat vastaan. Joulussa on paljon uskonnollisia elementtejä ja se koetaan rauhan aikana. Tämän osoittaa myös joulurauhanjulistus Suomen Turusta! Malttamattomana suunnittelen tulevaa joulua (etenkin tarjoilua) ja mieleni palaa menneisiin vuosiin. Jokaista joulua koristaa mielessäni oma muistonsa ja jokaista niitä rakastan. Ne eivät ole samanlaisia, vaan kaikissa on jotain erityistä ja ainutlaatuista.
Tässä on kuvia viikonloppuna leipomastani gluteenittomasta piparkakkutalosta, jota tein rakkaudella. Koko lauantaipäiväni kului oikeastaan piparkakkutaloa kasatessa, mutta siitä jos jostain, se joulumieli syntyi.
Taikina valmiina sulatettuna.
Seinäpaloja ja muuta matkalla uuniin.
Piparkakkutalon pohja, joka halkesi, mutta paikkaus kävi kätevästi sokerikuorrutteella!
Talon osat valmiina koristeltuna. Odottavat kuivumista!
Kaksi seinää pystyssä....
Neljä seinää ja pätkis-aita valmiina.
Jes, katto paikoillaan ja talo vielä pystyssä!! :D
"Love"
Pieni possu ei ole päätynyt kenenkään joulupöytään! :D
:D
Nyt piparkakkutalolle pitää löytää vielä hyvä paikka, jossa se on turvassa uteliailta sormilta, mutta ei katseilta:D Ihanaa joulunodotusta kaikille, nauttikaa myös siitä älkääkä vasta virallisesta juhlapäivästä, niin harmaita hiuksia tulee huomattavasti vähemmän!! :D
sunnuntai 18. marraskuuta 2012
Bebet II
Näiden nimi tulee siitä, että alkuperäisessä ohjeessa, joka on kirjasta Seitsemän sortin leivonnaiset, näitä kutsutaan suomalaisiksi voiveneiksi niiden pitkulaisen muodon takia, mutta oikeanlaisten muottien puuttuessa tein niistä pyöreitä. Ja nämä ovat monintavoin bebemäisiä. Eli aika makeita, mikä sopii minulle! Ohje ei ollut alkuperältään gluteeniton, kuten suurin osa ohjeista, joista leivon ei ole, mutta jauhoja muuttamalla keliaakikkokin pääsee herkuttelemaan. Ja nämä sopivat mihin tahansa tilaisuuksiin, vaikka lastenkekkereihin tai hienostuneempiin juhliin. Tässä ohje:
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl sokeria
125 g margariinia tai voita
1 pieni keltuainen
Täyte:
75 g voita
1 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 valkuainen
Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 1/2 - 2 rkl vettä
vihreää, punaista tai keltaista karamelliväriä
1. Sekoita jauhoista, sokerista, rasvasta ja keltuaisesta murotaikina ja anna sen viilentyä jääkaapissa n. 1/2 tuntia.
2. Voitele ovaalit leivosmuotit hyvin (tai peltinen muffinivuoka).
3. Painele taikina muotteihin ja nosta ne pellille. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 10 minuuttia ja anna leivospohjien jäähtyä hieman ennen niiden vuoista kumoamista.
4. Sekoita täytteen rasva ja sokerit kuohkeaksi. Lisää joukkoon kevyesti vaahdotettu valkuainen ja levitä täyte leivospohjiin.
5. Sekoita tomusokerista ja vedestä paksu kuorrutus ja värjää se vihreäksi, punaiseksi tai keltaiseksi. Levitä kuorrutus leivosten voikreemin päälle.
Leivospohjat vielä ilman täytettä....
ja nyt täytteellä.
Kuorrutus valmiina levitettäväksi.
Ja ihana leivos tarjoiltavaksi!
lauantai 10. marraskuuta 2012
HALLOWEEN 2012!
Tänä vuonna halloweenia vietettiin 3.11 ja sen kunniaksi oli herkkuja tarjolla! Niiden oli tarkoitus olla pelottavia, mutta eiköhän sana söpö ole parempi kuvaamaan näitä leivoksia ;) Ainakin sisarusteni mielestä ;) Katselin monia blogeja ja hain niistä inspiraatiota tarjoiluun ja monet olivat tehneet erilaisia silmiä ja sormia. Ja ne olivat uskomattoman aidon näköisiä!! Päätin itsekin tehdä niitä sekä kummitusleivoksia ja meillä vesimeloni korvasi kurpitsan. Tässä ohjeita näiden tekoon!
Tässä ovat nakkisormet, joiden tekoon tarvitaan vain nakkeja ja vähän ketsuppia! Suolainen alkutarjottava :D
Sitten raikasta vesimelonia halloween tyyliin!
Silmäkarkit tein Omar-karkeista, jotka hetken mikrossa lämmittämisen jälkeen olivat helppoa muotoiltavaa. Laitoin kaksi karkkia aina yhteen silmään. Lopuksi ne pyöriteltiin sulatetussa valkosuklaassa ja sulatetusta tummasuklaasta sai tehtyä viimesilaus silmälle ja siihen päälle vielä valkosuklaapiste.
Ja tässä ne lautasella katsovat syöjäänsä! ;)
Ja näin alkaa kummitusleivosten kasaaminen, joiden kerrokset rakennetaan kääretorttupohjasta. Ensimmäisen pohjan päällä on täyte, jossa on:
100 g voita
1 dl tomusokeria
1 kananmunan keltuainen
2 tl vaniljasokeria
4 keksiä murustettuna
1 puolikas snickers-patukka pilkottuna
kääretorttupohjan reunapalasia murustettuna joukkoon
Nämä kaikki aineet vain sekoitetaan yhteen ja levitetään pohjalle!
Täytteen laiton jälkeen lisätään kääretortusta toinen pohjapala, jonka päälle levitetään kermavaahtoa.
Kolmannen kerroksen päälle laitetaan valkosuklaata ja neljännen päälle hieman tummasuklaata. Kääretorttukerrospalaset voi kostuttaa mehulla ennen täytteiden laittoa niin leivoksista tulee mehevämpiä. Leivosten ideana on, että ne kapenevat ylöspäin, joten kääretorttupohjapalat täytyy leikata sen mukaisesti! Lopuksi ne peitetään kermavaahdolla!
Ja tässä sympaattiset kummitukset odottavat syöjiään!! :D
Juhlista tuli mukavat, katsotaan mitä ensi vuonna keksin!! :D
tiistai 16. lokakuuta 2012
Omenaleipä
Ja taas omenat hyötykäytössä! Pian se ei enää ole mahdollista, sillä tämän syksyn sato alkaa olla loppumaisillaan. Ehkä tulevan viikonlopun aikana saadaan loputkin omenat talteen tekemällä niistä hilloa, mehua ja muuta herkkua. Ja onneksi kaikkialla ei ole niin kylmä kuin Suomessa, niin omenat eivät jää vain syysherkuiksi ;D En muista enää, mistä tämän ohjeen nappasin, mutta sen alkuperäinen nimi oli Mausteleipä, mutta jätin ohjeesta joitakin aineita pois ja omenaa lisäsin reippaasti. Tuloksena oli tämä herkullinen gluteeniton leipä, jonka ohje kuuluu näin:
1 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
3-4 1/2 dl omenaraastetta
1 dl tattarijauhoja
1 1/2 tl ksantaania
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
suolaa
1. Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon muut aineet.
2. Sekoita hyvin.
3. Lusikoi taikina öljyttyyn vuokaan ja anna sen nousta n. tunnin.
4. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.
Omenaleipä oli suussasulavan pehmeää eikä se välttämättä tarvitse kyytipojaksi muuta kuin voita. Ehdottomasti yksi suosikeistani! Suosittelen kokeilemaan :D
lauantai 22. syyskuuta 2012
Amerikkalainen omenapiirakka
Näin syksyisin ne, joilla on kotipihallaan omia omenapuita, voivat hyödyntää niiden satoa leivonnassa. Toki piirakan voi tehdä kaupan ompuistakin:D Omenapiirakassa yhdistyvät makeus ja raikkaus, jotka saavat ainakin minun kieleni sulamaan. Täytyy kyllä vielä tänä syksynä hyödyntää kotipihasta poimittavat omenat ja tehdä vaikkapa omenamuffinsseja:D Nam! Ja yritän suostutella äitiä tekemään omenahyvettä, sillä hänen tekemänsä on maailman parasta!! Se on kyllä niin hyvää!<3
Tämän tekemäni omenapiirakan ohje on Maku.fi:stä, mutta muokkasin sitä hieman lisäämällä joukkoon vähän hasselpähkinöitä ja mantelijauhetta ja jätin pois muskottipähkinät, koska niitä ei kaapista löytynyt. Lopputulos oli mielestäni onnistunut maultaan, mutta esteettisyydessä olisi kyllä paljon parantamisen varaa....;)
Taikina:
6 dl jauhoja (jotain gluteenitonta jauhoseosta, käytin Semperin)
200 g voita kuutioituna
1 dl vettä
Täyte:
7-8 pientä omenaa tai 4-5 isoa
1 dl sokeria
1 g kanelia
3/4 dl murustettua hasselpähkinää
(1/2 dl mantelijauhetta)
Voiteluun:
1 muna
Tarjoiluun:
10 dl vaniljajäätelöä
1. Mittaa omenapiirakan jauhot ja voi kulhoon. Nypi seos murusiksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikinasta muotoutuu pallo.
2. Vaivaa taikinaa hetken aikaa, jauhota se kevyesti, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
3. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat kulhoon ohuiksi viipaleiksi. Lisää joukkoon sokeri, kaneli, hasselpähkinät, mantelijauhe ja sekoita.
4. Jaa taikina kahteen osaan, toinen osa voi olla hiukan suurempi. Kauli pienempi osa piirakkavuoan pohjaa hiukan suuremmaksi levyksi ja nosta se vuokaan.
5. Kaada täyte pohjalle ja tasoita.
6. Kauli loput taikinasta levyksi ja nosta omenoiden päälle. Purista taikinan reunat tiiviisti yhteen, käännä sisäänpäin ja rypytä haarukalla tai sormin.
7. Pistele taikinan pintaan haarukalla muutama reikä. Voitele piirakka munalla.
8. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.
Piirakka menossa uuniin.
Ja valmista omenapiirakkaa jo vähän syötynä:D
Ja tarjoilu tietenkin jätskin kanssa!
lauantai 8. syyskuuta 2012
Kotitekoista mysliä
Aloitin tänään aamuni leipomalla gluteenitonta kotitekoista mysliä. Siitä on tullut jo oikeaa herkkua minulle, jota pitäisi olla aina saatavilla! Niin hyvää se on! Myslin teossa voi myös itse kätevästi vaikuttaa niiden terveellisyyteen lisäämällä tai vähentämällä esim. kanelin ja sokerin määriä. Mysli on myös erittäin monikäyttöistä ja siitä voi tehdä vaikka myslipatukoita, jos ei murusta uunista tullutta levyä. Ja jogurtti+lämmin mysli=täydellinen aamupala! Alunperin otin reseptin näihin joltain netin keskustelupalstalta, mutta tekemisen lomassa ohje on muokkautunut ja täydentynyt omilla ideoillani varsin kiitettävästi. Laitetaan ohjetta kehiin:
1. MYSLI
70 g voita tai margariinia
3 dl kaurahiutaleita (puhtaita gluteenittomia, itse käytän Semperin)
2 1/2 dl gluteenittomia muroja (tai valmismysliä)
1/4 dl ruokokidesokeria
1 tl kanelia
7 kpl paloiteltuja kuivattuja aprikooseja
1/2 dl rusinoita
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
1. Sulata rasva kattilassa. Sekoita kaurahiutaleet, murot/myslit, ruokokidesokeri, kaneli, aprikoosit, rusinat, vaalea siirappi ja sulatettu voi keskenään. Lisää joukkoon leivinjauhe ja sekoita hyvin. Levitä seos leivinpaperille (n. 20x20 cm) ja paista 180 asteessa n. 18-25 minuuttia. Vahdi uunia, etteivät myslin reunat pala! Otettuasi myslin pois uunista, anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi tai murusta.
2. MYSLI
65 g voita tai margariinia
2 dl kaurahiutaleita (puhtaita gluteenittomia)
4 dl vaaleita riisimuroja
1/4 dl ruokokidesokeria
1 1/2 tl kanelia
1/2 dl rusinoita
1/2 dl paloiteltuja hasselpähkinöitä
1 kuorittu, paloiteltu banaani
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
Valmista muuten samalla tavalla kuin 1. myslikin, mutta lisää joukkoon pähkinät ja sekoita banaani joukkoon niin, että se muusaantuu. Huomioi se, etteivät nämä säily banaanin vuoksi yhtä kauan kuin 1.mysli. Myslit säilyvät n. 3-10 päivää.
1.MYSLIn valmistusta
2. MYSLI menossa uuniin
2. MYSLI valmiina
Ensimmäinen kuva on valmiista 1. MYSLIstä!!:D
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)